Tara vecht terug – Maren Stoffels

  1. 1.       Zakelijke gegevens

1. De titel van het boek is ‘Tara vecht terug’.

2. De auteur is Maren Stoffels.

3. De uitgever is Leopold Amsterdam. Het boek is uitgegeven in 2009, er zitten 130 bladzijden in het boek.

 

  1. 2.       Samenvatting  van het boek

 

Het verhaal gaat over een meisje, Tara, ze gaat mee op vakantie met Britt, Lucas en Ivo. Ze gaan backpacken in Frankrijk richting Spanje. In het boek wordt het verleden door het heden heen verteld. Daarom schrijf ik het in de samenvatting ook apart. Ik begin met het verleden:

Tara heeft een crimineel vriendje, Dario. Hij steelt en breekt overal in. Samen met nog 2 vrienden, Leon en Vera, overnachten ze vaak in bedrijfshallen. Op een dag ziet Dario een meisje op de stoep lopen en probeert bevriend te raken. Hij doet dit alleen maar om te zorgen dat ze voor hem gaat stelen, maar dat weet het meisje niet. Ze heet Britt. En hoort nu ook bij de groep, ze stelen samen en overnachten samen. Wanneer Dario iedereen een mp3-speler geeft is het gelukt, Britt gaat nu ook af en toe voor Dario stelen. Op het eind van het verhaal zoekt Dario een slaapplaats, maar weet niet waar. Britt heeft een idee. Ze gaan slapen in de opslagplaats waar ze werkt. Daar staan ook veel dozen met mobieltjes, en Dario wil die mobieltjes stelen. Maar Tara houdt hem tegen omdat Britt anders waarschijnlijk in de problemen komt. Dario duwt Tara weg en Britt valt. Opeens gaat het alarm af en Tara en Britt worden betrapt. Dario is gevlucht. Tara krijgt een taakstraf en Britt een voorwaardelijke taakstraf.

Nou over het heden:

Tara gaat na haar taakstraf met Britt, Lucas en Ivo op vakantie. Ze gaan backpacken in Frankrijk richting Spanje. Ze leren onderweg in de trein Elin kennen, een meisje dat op weg is naar haar tante. Tara mag haar meteen niet zo. Ook Tara en Ivo kunnen slecht met elkaar overweg. Gelukkig kan ze goed opschieten met Britt en Lucas. Helaas besteedt Lucas niet veel aandacht aan haar, maar aan Elin. Tara is jaloers op Elin.

Tara en Ivo hebben steeds vaker ruzies om de kleinste dingen. Terwijl Britt juist heel aardig tegen Tara is. Tara steelt geld uit een verlaten caravan en pakt geld uit een verloren portemonnee. Hierbij denkt ze erg aan Dario.

Ivo vertrouwt haar niet. Op een avond gaan ze in een hotel slapen, in dat dorpje gaan ze naar een disco. Ze ontmoeten twee Nederlandse jongens, met één daarvan klikt het wel tussen Tara en die jongen. Als de anderen alweer weg zijn neemt hij haar mee naar buiten. Hij zit aan haar borsten en wil nog verder gaan, maar gelukkig staat Lucas opeens voor hen. Hij neemt Tara mee en geeft de jongen nog een mep. Tara is hem er heel dankbaar voor.

 

Een paar dagen later hebben ze weer op een camping overnacht. Als ze de tenten opruimen wil Tara even uitrusten en gaat zitten. Dat ging niet goed, ze zat op de gitaar van Elin. Dit is een dierbaar iets voor Elin. Tara weet niet wat ze moet doen, dus zegt ze niks tegen de anderen.

De volgende dag wil Elin een liedje spelen en opent de gitaarkoffer, maar schrikt en begint te huilen. Ivo geeft meteen Tara de schuld, en Tara verteld hoe het is gekomen en dat het per ongeluk is gebeurd. Maar de hele groep wil haar niet meer zien en praat niet meer tegen haar. Ze pakt geld uit de groepsportemonnee en koop een nieuwe, dure gitaar voor Elin. Deze geeft ze aan Elin en verteld erbij dat het geld uit de groepsportemonnee is. Er is weer een beetje rust in de groep en Britt is blij dat het zo gelopen is.

Tara is Dario nu eindelijk aan het vergeten en heeft er veel van geleerd.

 

Dit boek is 3-delig, het eerste deel is: De vlucht van Elin. En het derde deel is: Het gezicht van Britt. Deze delen heb ik niet gelezen, maar wil ze nog wel gaan lezen.

 

  1. 3.       Over de auteur

Maren Stoffels is geboren op 13 januari 1988 in een gezin van 4: Maren, haar ouders en haar broer Wadse. Al vanaf de groep 6 schrijft ze verhaaltjes. Zo ging haar eerste boek over een eskimootje die zijn vader zoekt.

Vanaf de middelbare school worden haar schrijfambities écht serieus, want op haar 15e besluit ze haar verhalen te sturen naar uitgeverij Leopold. Daar zijn ze erg enthousiast, maar vinden ze Maren nog erg jong. Twee jaar later, op haar 17e ligt 'Dreadlocks & Lippenstift', haar eerste roman over het personage Sofie, in de winkels! Later volgen 'Piercings & Parels' en 'Cocktails & Ketchup’.

Na deze drie delen volgt Sproetenliefde en later ook Schim in het bos. In april 2008 verschijnt haar nieuwste boek: ''Op blote voeten''.
Sinds de zomer van 2007 is Maren fulltime schrijfster, omdat dit haar droom is. Studeren kan altijd nog, zegt ze hier zelf over.

 

  1. 4.       Over het boek

1.Welke illustratie staat er op de voorkant van het boek? Leg duidelijk uit wat deze illustratie met het boek te maken heeft.

Op de voorkant zit een meisje, Tara, tegen een muur. Die muur is ondergespoten met graffiti. Daaraan kun je zien dat ze vroeger bezig was met diefstal en inbraak. Ook zie je rugzakken naast haar, dat is omdat ze op vakantie aan het backpacken zijn.

2. Is het boek aan iemand opgedragen? Probeer erachter te komen wie het zijn en wat ze met de schrijver te maken hebben.

Voorin het boek staat aan wie het boek is opgedragen, namelijk:

    Aan papa, die ons over de smalste bergpaadjes loodste met de auto.

    Voor mama, die altijd gezellig meeging tandenpoetsen op de camping.

    Voor broer, die eindeloos met mij wilde badmintonnen, ook al had je zelf geen zin meer.

Met dank aan Mr Peter Plasman, die vertelde hoe het er bij een kinderrechter aan toe gaat.

3. Beschrijf de plaatsen die voorkomen in het boek. Verklaar waarom de schrijver hiervoor gekozen heeft en wat ze met het verhaal te maken hebben.

Het verhaal speelt zich af op backpackreis door Frankrijk naar Spanje. Het verleden speelt in Nederland, het dorp is niet genoemd. Tara, Britt, Elin, Lucas en Ivo reizen in het heden langs verschillende campings, slapen soms in een hotel en zijn op weg naar Spanje. Onderweg in de trein hebben ze Elin ontmoet die op weg was naar haar tante.

4.Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven. Leg uit!

Tara is de ik-vertelster, ze heeft een slecht verleden. En het heden en verleden worden vanuit haar geschreven.

5.Heeft het verhaal een open of gesloten einde? Leg ook dit uit.

Het verhaal heeft een open einde, je kunt zelf verzinnen hoe het verder met ze gaat. Maar er is natuurlijk ook nog deel 3. En daar gaat het ook nog verder.

 

  1. 5.       Leeservaringen

 

  • Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?

Ja, want het gaat over jongeren van mijn leeftijd die zonder ouders op vakantie gaan. Ik vindt het leuk om te lezen over jongeren van mijn eigen leeftijd.

  • Heeft het verhaal je nieuwe kanten van het onderwerp laten zien?

Nee, ik heb geen andere kanten van het onderwerp leren kennen.

  • Is het uitgekomen wat je van tevoren van het verhaal verwachtte?

Ja, het is wel een voorspelbaar verhaal. Vandaar dat je kon nagaan wat er zou komen. Dat maakte het iets minder leuk om te lezen.

  • Uit het verhaal blijkt een bepaalde mening over het onderwerp. Ben je het daarmee eens?

Ja, daar ben ik het mee eens.

  • Is het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?

Het is een voorspelbaar verhaal, dat staat hierboven ook.

  • Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen of bekeken? Vind je dit verhaal beter of het andere? Hoe komt dat?

Nee, ik heb nog geen verhaal over dit onderwerp gelezen of bekeken.

  • Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?

Ja, er zitten wel genoeg gebeurtenissen in.

  • Zit er genoeg tempo in het verhaal of valt het af en toe stil?

Het was een goed tempo en het viel niet echt stil.

  • Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk?

Ja, het kan zomaar echt gebeurd zijn. 

  • Zijn de gebeurtenissen herkenbaar?

Nee, ze zijn niet herkenbaar. Ik heb zelf ook nog nooit zonder ouders in een ver land vakantie gevierd.

  • Zijn de gebeurtenissen verrassend, origineel en ongewoon of voorspelbaar en bekend?

De gebeurtenissen zijn voorspelbaar.

  • Heb je zelf wel eens iets meegemaakt wat lijkt op de gebeurtenissen in het verhaal? Gaat het daardoor meer voor je leven, krijgt het daardoor meer betekenis of juist niet?

Ik heb zelf nog nooit zoiets meegemaakt als die gebeurtenissen in het verhaal. Maar het is juist daardoor wel boeiend.

  • Kun je je goed verplaatsen in de problemen en gedachtewereld van de verhaalpersonen?

Nee, want ik heb die problemen niet en nooit gehad. Daarom is het lastiger om je daarin te verplaatsen.

  • Heeft één van de verhaalpersonen je beïnvloed? Zo ja, in welk opzicht?

Nee, geen enkele verhaalpersoon heeft me beïnvloed.

  • Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?

Ja, de personages worden duidelijk uitgelegd.

  • Moet je zelf invullen over het innerlijk van de personages? Begrijp je ze goed of juist niet? Waar ligt dat volgens jou aan?

Dat wordt wel duidelijk aangegeven, dit hoef je zelf niet in te vullen. Ook begrijp ik ze goed.

  • Welke beslissingen die door de personages worden genomen, vind jij vreemd of onbegrijpelijk?

Ik vind dat de personages wel goede beslissingen nemen.

  • Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?

Ja, de gebeurtenissen volgen logisch achter elkaar.

  • Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend?

Het was geen spannend verhaal, dat was wel jammer. Want ik houd wel van spannende verhalen.

  • Bevat het verhaal tijdsprongen en terugblikken die het verhaal interessanter of juist onnodig ingewikkeld maken?

Het verhaal bevat niet zo veel tijdsprongen en terugblikken.

  • Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?

Het is een goed slot, iedereen is weer tevreden en niemand heeft nog echt problemen.

  • Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken?

Makkelijk, je leest er zo doorheen. Het taalgebruik was makkelijk te lezen.

  • Zijn de zinnen goed te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?

Ze zijn goed te lezen en bevatten geen moeilijke woorden.

  • Zitten er veel dialogen in het verhaal? Vindt je dat plezierig of juist niet?

Er zitten best veel dialogen in het verhaal dat is soms wel fijn om te lezen. Maar soms is zonder dialogen ook fijner.

 

 

 

  1. 6.       Verwerkingsopdracht

Zoek of schrijf 3 gedichten die volgens jou passen bij dit verhaal. Beschrijf per gedicht waarom ze er goed bij passen.

 

Vakantie
Met vrienden naar zee
Geen ouders mee
Met z’n allen in de tent
Krap maar het went
Lekker gezellig naar het strand
In een apart land
Je kunt doen wat je wilt
Je relaxt en slaat niet op tilt.

 

Dit gedicht vindt ik wel passen bij het boek. Ze waren met zijn vijven op vakantie zonder ouders.

Jij bent gekomen
Maar ook weer gegaan
Het is voorbij
Dat besef ik nu
Je voelde zo goed aan
Maar toch zo verkeerd
Ik kan je maar niet vergeten
Die momenten samen met jou waren momenten van liefde voor mij
Ze hebben me veel pijn gedaan
De pijn, aan jou te denken
Aan die korte, maar zalige momenten samen
Ik verlang naar meer
Dat ik niet zal krijgen
Want ik besef nu
Dat het verkeerd is van jou te houden
             

Dit gedicht vindt ik erbij passen omdat Tara verkering had met Dario, maar dat niet goed afliep.

Zomaar, omdat je mij neemt,
zoals ik ben,
nooit verwachtingen schept.
Omdat je, als de enige die ik ken,
nooit over het verleden rept.

Mij de ruimte geeft, adem te halen,
mij niet vasthoudt, als ik wil gaan,
mij leidt over bergen en dalen,
mij de zin in doet zien, van het bestaan.

En dit gedicht vindt ik erbij passen omdat Britt de enige echt goede vriendin is van Tara.